Rabobank speeddate sessie: Speeddaten met nieuwkomers: “een verrijkende ervaring!”

Denk jij na over het organiseren van een speeddatesessie? In december vorig jaar heeft Rabobank- in samenwerking met Refugee Talent Hub - zo’n speeddatesessie georganiseerd, met succes. In dit artikel lees je over de ervaringen van Isabelle Zwetsloot, afdelingsmanager bij Rabobank, en deelnemer Cafer Canbay.

Over Rabobank en de speeddates

De Rabobank, de grootste coöperatieve bank van Nederland, gelooft dat het bedrijfsleven een belangrijke rol kan pakken in het creëren van zinvolle kansen voor nieuwkomers. Kansen die hen helpen om beter te integreren in de samenleving. Als onderdeel hiervan heeft de bank zichzelf in april 2019 tot doel gesteld om in 2019/2020 zestig nieuwkomers perspectief op arbeid te bieden - een doelstelling die inmiddels ruimschoots gehaald en vervolgens uitgebreid is. Dit perspectief kan zijn in de vorm van een baan, een werkervaringsplaats, stage of opleidingsklas. In verreweg de meeste gevallen gaat het om reguliere, betaalde banen.

Isabelle werkt al meer dan tien jaar bij de Rabobank, onder andere als als Delivery manager. Nadat een collega van Isabelle al eerder had geholpen bij de totstandbrenging van een succesvol samenwerkingsverband tussen een nieuwkomer en de Rabobank, hebben zij samen besloten om dit op grotere schaal aan te pakken. De reden voor uitbreiding is tweeledig: enerzijds wordt het steeds moeilijker om geschikte kandidaten te vinden voor openstaande vacatures, anderzijds willen Isabelle en haar collega ook graag iets terugdoen. “Voor mijn gevoel kan ik vanuit mijn functie zorgen dat er een betere wereld wordt gecreëerd. Voor niewkomers is het allesbehalve een makkelijke keuze om hun land achter te laten. Toen ik het gevoel kreeg dat ik iets kon doen om hen te helpen om hier een nieuw leven op te bouwen, wilde ik dat ook heel erg graag”.

Voor Cafer was het speeddate event een uitgelezen kans. Zelf was hij al enige tijd bezig met het zoeken naar een baan maar dat ging hem niet gemakkelijk af. Anderhalf jaar heeft Cafer, nadat hij gevlucht was uit Turkije met een diploma politicologie en internationale betrekkingen op zak, in een asielzoekerscentrum gezeten. Tijdens zijn verblijf in het AZC maakte hij van dichtbij mee dat, door gebrek aan keuzemogelijkheden en kansen, nieuwkomers met kwaliteiten en talenten banen aannamen onder hun niveau. “Er zijn daar veel getalenteerde en hoog gekwalificeerde mensen die staan te popelen om bij te kunnen dragen.” Samen met zeven andere kandidaten heeft Cafer aan het speeddate event met Rabobank deelgenomen. Al een paar dagen daarna werd hij door Refugee Talent Hub opgebeld en na twee gesprekken met de Rabobank was zijn zoektocht naar passend werk voorbij.

Ondanks het feit dat Cafer de enige was die vanuit deze specifieke speeddate sessie bij de Rabobank is binnen gekomen, ziet Isabelle de speeddates als een groot succes. “Ik had gehoopt dat wij meer geschikte kandidaten uit de speeddate hadden kunnen werven, maar hoe dan ook was het evenement voor zowel ons als de deelnemers toch een succes. Zij hebben nu kunnen oefenen met gesprekken en het is een verrijkende ervaring geweest voor zowel mijzelf als de organisatie. Refugee Talent Hub gaf ons mee dat één kandidaat ook al een groot succes is.”

**Cafer’s ervaring bij de Rabobank **

In de periode hierna was Cafer redelijk verrast door de manier waarop hij door de Rabobank werd ontvangen. “Ik werd op mijn eerste dag gelijk gebeld door mijn manager, terwijl dat in Turkije iets ongewoons is”. Toch is er geen sprake van een bijzondere behandeling. De Rabobank draait meerdere projecten om iedereen zich thuis te laten voelen binnen het bedrijf. En omdat de Rabobank een groot internationaal bedrijf is, zijn er meerdere werknemers die tegen het spreken van de Nederlandse taal aanlopen. Om deze reden heeft Rabobank een speciale Dutch Lunch Table gecreëerd: letterlijk een tafel waar je op een laagdrempelige manier met de Nederlandse taal bezig kan zijn. Cafer sluit daar regelmatig bij aan. “Als er iets is waar veel vluchtelingen tegenaan lopen, is het wel de Nederlandse taal. Ik waardeer dit soort initiatieven, er wordt van alles uit de kast gehaald om jouw bijdrage aan het bedrijf te kunnen vergroten.”

Nog zo’n voorbeeld is het buddyproject, dat vanwege het thuiswerken door Corona is opgericht om het contact tussen collega’s onderling goed te houden. Zo is iedereen binnen Rabobank gekoppeld aan een maatje: iemand met wie je werkinhoudelijk, maar ook op andere vlakken, kan sparren. Cafer is gekoppeld aan zijn collega Ibrahim met wie hij tot nu toe veel heeft kunnen sparren, vooral over de werkcultuur binnen de Rabobank.

Cafer ziet meerdere verschillen met de Turkse werkcultuur: “In Turkije is alles redelijk strikt en gestructureerd, je hebt daar niet zoveel vrijheid om je eigen werk in te delen. De Rabobank daarentegen biedt alle flexibiliteit”. Daardoor is er volgens hem meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en om echt iets bij te dragen, in plaats van dat je alleen maar doet wat je wordt opgelegd. Verder merkt Cafer op dat er in Nederland minder hiërarchie bestaat binnen organisaties, “waardoor je wordt gestimuleerd om vragen te stellen of kritisch te zijn”.

Voor Cafer is het een enorme meerwaarde om een baan gevonden te hebben die bij hem past. “Mijn grootste zorg was het vinden van een baan. Vanwege mijn leeftijd was ik bang dat bedrijven geen interesse in mij hadden. Nu heb ik een baan, één die in de buurt komt bij het werk wat ik deed in Turkije én bij een bedrijf dat aan kop loopt hier in Nederland!”. Isabelle is erg blij met dit succes en ziet Cafer als een enorme aanwinst. Het speeddate event zal dan ook zeker worden herhaald, om zo hopelijk nog meer nieuwkomers een kans en perspectief te bieden. Voor andere bedrijven die iets soortgelijks willen organiseren heeft Isabelle de volgende tip: “Gewoon doen! Wie niet waagt, die niet wint.”